Menu

Veelgestelde vragen

Is elektrische vloerverwarming duurder in het gebruik?

Energietechnisch is elektrisch verwarmen duurder, maar door de manier van installeren en regelen kan elektrische vloerverwarming goedkoper zijn dan conventioneel verwarmen. Dit voordeel geldt met name voor ruimtes tot ongeveer 10-15m2 die niet continu worden gebruikt. Ook ruimtes waarin bij elektrische vloerverwarming een ondervloerisolatie kan worden toegepast, zijn met elektrische vloerverwarming vaak zuiniger te verwarmen dan met een conventioneel systeem zonder isolatie.

Op internet lees ik dat elektrisch verwarmen soms wel drie keer zo duur is; hoe zit dat?

De praktijk laat zien dat als een complete woning elektrisch wordt verwarmd, de energiekosten ongeveer tien tot twintig procent hoger uitvallen. Indien de installatie niet goed is uitgevoerd, het vermogen niet goed is berekend, slechte of geen isolatie is toegepast, en de regeling/thermostaten niet goed zijn ingesteld, dan kan het verbruik nog hoger uitvallen. Heeft u het vermoeden dat uw elektrische vloerverwarming teveel verbruikt, neem dan contact met ons op: Alma Techniek kan u hierin goed adviseren.

Kan ik de elektrische verwarming beter op of in de zandcementvloer leggen?

Over het algemeen geldt, dat als de elektrische vloerverwarming op de zandcementvloer wordt geplaatst, de opwarming zeer snel kan. Dit scheelt aanzienlijk in de energiekosten. Bij grote ruimtes is het soms beter om een lager vermogen in de zandcementvloer te leggen. Welke optie de voorkeur heeft, is van verschillende factoren afhankelijk. Alma Techniek kan u hierin prima adviseren.

Ik krijg een aardwarmtesysteem; wat moet ik dan nog met elektrische vloerverwarming?

Het combineren van aardwarmte en elektrische vloerverwarming vergroot het comfort. Aardwarmte is een zeer zuinig systeem, maar ook zeer traag. Door in de kleinere, niet veel gebruikte ruimtes elektrische vloerverwarming bij te plaatsen, kan de opwarmsnelheid worden vergroot. Hierdoor kan het huis als geheel bijvoorbeeld twee graden lager worden verwarmd, zonder dat dat ten koste gaat van het comfort, omdat de ruimtes die worden gebruikt, worden bijverwarmd met elektrische vloerverwarming.

Mijn vloerverwarming doet het niet meer. Moet nu de hele vloer worden vervangen?

Nee, dat hoeft niet automatisch. Soms is slechts de thermostaat niet goed ingesteld of defect, en soms is de vloerverwarming defect. Alma Techniek heeft de kennis en apparatuur in huis om dit voor u uit te zoeken en op te lossen. Indien er een breuk in de elektrische vloerverwarming zit, kunnen wij dit op de vierkante centimeter nauwkeurig voor u lokaliseren en verhelpen.

Ik wil graag CO2-neutraal gaan verwarmen. Kan dat met elektrische vloerverwarming ?

Ja, dat kan. Als de elektriciteit van zonnepanelen en bijvoorbeeld windenergie komt, kan de hele woning CO2-neutraal worden verwarmd. Houdt u in dit geval wel rekening met tien tot twintig procent hogere energiekosten!

De stadsverwarming is erg duur en oncomfortabel; is elektrisch verwarmen een optie?

Dat is het zeker. In sommige wijken in Nederland is de stadsverwarming zo duur dat elektrisch verwarmen net zo duur of zelfs goedkoper is. Elektrisch verwarmen is altijd comfortabeler dan stadsverwarming. Wij adviseren u wel om te investeren in een zonneboiler voor het warme water. Neemt u contact met ons op voor uitgebreid en vrijblijvend advies!

Kan elektrische vloerverwarming worden toegepast bij elk type afwerkvloer?

Dit is zeer goed mogelijk, maar de afwerking van de elektrische vloerverwarming is wel van belang. Alma Techniek kan u hier uiteraard goed in adviseren, dus neemt u gerust contact met ons op.